Gekwalificeerd Persoon

Als consument mogen wij ons gelukkig prijzen dat Europa zo met ons welzijn begaan is.
Speelgoed mag niet kwetsen; de prijzen op de verpakkingen vermelden steeds de prijzen per eenheid (kg, liter..);Voedingsmiddelen worden onder de best mogelijke hygiënische voorwaarden aan de man gebracht; de euro, wat een gemak als men in Europa reist.

Onze regering(en) zet de Europese Verordeningen om in wetten van kracht bij ons. Voor de jagerij wordt de Europese Verordening nr. 853/2004 door ons Ministerie van Volksgezondheid verduidelijkt in het KB van 22/12/2005. Het FAVV wordt met de uitvoering belast. De producent staat onder druk. Nieuwe wetten, om de verbruiker te beschermen, maken dat hij telkens opnieuw in zijn bedrijf en product moet investeren om zijn bedrijf in stand te houden en zijn product te slijten. Daartegenover staat dat zijn bedrijf mee is met zijn tijd, zijn product beter, veiliger, langer houdbaar,...

Wij, de JAGERS, PRODUCENTEN van wildbraad ontsnappen niet aan de dans. Alvorens ons wildbraad bij de consument terecht komt dragen wij (voor een deel) de VERANTWOORDELIJKHEID van ons lekker, natuurlijk product en ons bedrijf. Verantwoordelijk voor gezond vrij wild voor het schot, verantwoordelijk voor de hygiëne na het schot tot bij de eindverbruiker of de vrij wildbewerkingsinrichting.

Europa, België, via het FAVV, vraagt aan onze sector – de vrij wild producenten – of wij de nieuwe verantwoordelijkheden ZELF aan onze producenten willen uitleggen en DOEN toepassen. De jagerij, de HVV vzw en de Waalse vleugel van de KSHCB hebben zonder aarzelen JA gezegd.

Jagers, we staan voor een nieuwe uitdaging. Het zal inspanningen vragen, maar ons ook belonen. In de toekomst brengen we nog edeler wildbraad op de markt. Wij hebben er voor gezorgd dat ons eindproduct onder de best mogelijke omstandigheden tot bij de CONSUMENT – gelukkig met de jagerij – is geraakt.

In Vlaanderen verzorgt het IJO vzw de uitleg, de lessen en neemt het een test (in opdracht van het FAVV) af. De geslaagde personen bekomen een identificatienummer.

 

Rijstkorrelziekte / Sarcosporidiosis

Bij de wilde eend werd de "rijstkorrelziekte" (Sarcosporidiosis) vastgesteld.

Meer informatie over de "rijstkorrelzieke" vindt u in dit artikel van De Nederlandse Jager.